Bröstförminskning

Varför bröstförminskning?

Många kvinnor upplever idag värk i både axlar och rygg på grund av stora bröst. En stor byst kan också vara i vägen för att kunna utföra fysisk aktivitet. Bröstförminskning görs därför för att avlasta kroppen och bidra till en enklare och smidigare vardag.

Hur går en bröstförminskning till?

Under en bröstförminskning tas hudöverskott och körtelvävnad bort. Bröstreduktionsplastik syftar till att minska brösten och omformas till önskad bröststorlek. Operationen görs under narkos, och du kommer med stor sannolikhet även sova en natt på klinikens vårdavdelning.

Överväger du en bröstförminskning?

Om du funderar på att göra en bröstförminskning finns det en del saker du bör känna till. Först och främst bör du se till att göra noggrann research inom ämnet, så du läser på ordentligt och vet vad ingreppet innebär, vilka komplikationer ingreppet kan medföra och så vidare. När du gjort det är det dags att ta kontakt med en plastikkirurg för att boka en konsultation, så att ni tillsammans kan komma överens om vad som passar bäst för just dig. Överväger du en bröstförminskning i Stockholm kan vi tipsa om Nordiska Kliniken som har lång erfarenhet av bröstförminskning och bröstoperationer i allmänhet. Befinner du dig i andra delar av landet som exempelvis Malmö eller Umeå kan vi istället tipsa om Aleris Plastikkirurgi. Huvudsaken är att du hittar en plastikkirurg som du trivs med och känner dig trygg med. Känner du någon som gjort en bröstförminskning kan det vara en bra idé att höra med dem om tips och fråga om deras upplevelser.

Bröstförminskning av Landstinget

Det finns möjlighet för vissa att få sin bröstförminskning betald av Landstinget. Då gäller det att man uppfyller vissa kriterier, som exempelvis att man påverkas fysiskt och psykiskt av sin stora byst. Många lider exempelvis av smärta i axlar, nacke och rygg på grund av sin tunga byst. För att vara säker på vad som gäller för just dig rekommenderar vi att du tar kontakt med Landstinget för att se vad de kan göra för dig.

Bröstförminskning före och efter

Före en förminskning av brösten


  • Du måste vara fullt frisk
  • Du får inte röka två veckor före operationen
  • Du ska ha en stabil vikt

Bröstförminskning efter operation


  • Avstå alkohol första veckan efter operation
  • Avstå från att röka två veckor efter operation
  • Du ska bära sport-BH på dig dygnet runt i två veckor
  • Två dagar efter operation får du duscha
  • Du ska inte sola eller bada bastu på fem veckor
  • Sårkontroll efter en vecka
  • Ta bort stygnen efter 10-14 dagar

Bröstförminskning – ärr

Operationen leder oftast till ärr runt om bröstvårtorna. Dina ärr kommer till en början vara röda, men kommer under de kommande 6-12 månaderna avta. Alla ärr är individuella, och det går inte säga hur synliga ärren kommer till att bli.


Bröstförminskning – pris

Så, vad kostar en bröstförminskning? Priserna för en bröstförminskning är olika baserat på dina behov samt vilken kirurg du väljer. Hos alerisplastikkirurgi.se kan du få en överblick vad kostnaden för operationen kan bli.