Bröstlyft

Varför bröstlyft?

Idag upplever många kvinnor att deras bröst förändras och blir slappare med åldern. Hudens elasticitet minskar ju mer åren går vilket också kan leda till att brösten förslappas. Att genomföra ett bröstlyft återställs brösten till högre och fastare position. Det är idag också vanligt att ett bröstlyft kombineras med en bröstförstoring.

Vad innebär ett bröstlyft?

Ett bröstlyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som minskar häng och formar om brösten, för att de ska kännas ungdomligare och fastare eftersom bröstens form förändras med tiden. Det kan vara faktorer såsom åldrande, graviditet, amning eller viktuppgång och -nedgång som påverkar bröstens form och att många kvinnor väljer att göra ett bröstlyft.

Hur går ett bröstlyft till?

Vid lyft av brösten flyttas din vårtgård med bröstvårtan upp. Vid behov minskas även vårtgårdens storlek. Därefter tar överskottshud bort och bröstens bröstvävnad formas om. Detta leder till att brösten känns fastare och får ett mer ungdomligt utseende.

Funderar du på att göra ett bröstlyft?

Funderar du på att göra ett bröstlyft finns det några saker du bör tänka på. Du bör bland annat se till att läsa på ordentligt om ingreppet, så att du har lite koll på vad det innebär, samt att du tar kontakt med en plastikkirurg som kan hjälpa dig med en konsultation innan ingreppet kan utföras. Vissa väljer att göra sina operationer utomlands, men det är inget vi skulle rekommendera - då är det bättre att du vänder dig till en klinik i Sverige som du enkelt kan besöka och som du hört gott om från andra. Är du intresserad av ett bröstlyft i Stockholm kan vi rekommendera Nordiska Kliniken, som har många års erfarenhet av bröstlyft och bröstoperationer i stort. Befinner du dig på andra platser i landet kan vi till exempel rekommendera Aleris Plastikkirurgi som finns i Malmö och Umeå. Oavsett vilken klinik du till slut väljer är det väldigt viktigt att du känner dig trygg med kliniken och plastikkirurgen du väljer.​

Bröstlyft före och efter

Det finns många saker du bör tänka på före och efter bröstlyft. Nedan kommer några exempel på viktiga punkter att ta med dig angående vad som krävs innan och efter ett bröstlyft.

Före


 • Du måste vara fullt frisk inför operation
 • Du får inte röka två veckor före operationen
 • Du bör vara rejält utvilad innan operation
 • Din vikt måste vara stabiliserad

Efter bröstlyft


 • Du ska vara uppe och röra på dig, men inte ansträngande
 • Du ska efter en vecka komma tillbaka på sårkontroll
 • Ta bort stygnen efter 12-14 dagar
 • Du ska ha på dig den tejp som sitter på dina ärr tills stygnen tas bort
 • Du ska byta tejpen en gång i veckan i sex månader
 • Du bör inhandla en sport-bh som du ska bära i fem-sex månader. Finns att köpa hos exempelvis Mediconline.se.
 • Du kan börja jobba efter 1-3 veckor

Bröstlyft – ärr

Beroende på hur ditt bröstlyft görs och hur stor operationen blir, kommer du få ett ärr vid bröstvårtorna. Det kan även bli ett ärr från bröstvårtorna ner till vecken under brösten. Ärren är till en början väldigt röda, men lägger sig efter 6-12 månader.


Bröstlyft – pris

Priser för snygga bröstlyft varierar beroende på vilken klinik du väljer, men också dina förutsättningar och önskemål. Du bör dock räkna med att ett bröstlyft kostar mellan 38 000 kronor och 60 000 kronor.